Blog

Terbeschikkingstelling, wat is dat eigenlijk?

De rechtbank Midden-Nederland veroordeelde laatst een man tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar en tbs met dwangverpleging voor het seksuele misbruik van zijn pupillen. De 49-jarige basketbalcoach misbruikte in de periode 2000-2002 drie van zijn pupillen en randde in 2013 een minderjarige aan. Ook zette hij in periode 2014-2016 12 jongens aan tot seksuele handelingen voor de webcam. Uit psychologisch onderzoek bleek dat de man een persoonlijkheidsstoornis en een seksuele stoornis heeft. Volgens de deskundigen was de kans dat de man in herhaling viel (recidive) hoog. De rechtbank vond dat de maatschappij tegen de man beschermd diende te worden en legde daarom tbs op met dwangverpleging.

Tbs, je hoort de term vaak in het nieuws, maar wat houdt het eigenlijk in? Tbs is een afkorting van terbeschikkingstelling. De rechter legt tbs op als iemand een ernstig delict heeft gepleegd en hij tevens aan een psychiatrische stoornis lijdt. Bij tbs wordt de stoornis behandeld en recidive voorkomen. Tbs kan ook in combinatie met een gevangenisstraf worden opgelegd.

Er zijn twee soorten Tbs:

  • Tbs met bevel tot verpleging van overheidswege (dwangverpleging)
  • Tbs met voorwaarden

Tbs met dwangverpleging komt u waarschijnlijk het bekendst voor. De veroordeelde wordt, als dit door een rechter wordt opgelegd, in een gesloten tbs-kliniek geplaatst en daar behandeld. Daarnaast krijgt de veroordeelde een behandeling dat zich richt op de terugkeer in de maatschappij.

Bij tbs met voorwaarden moet de veroordeelde niet verplicht een kliniek in, maar moet hij zich aan bepaalde voorwaarden houden. Deze voorwaarden kunnen variëren van het stoppen met het gebruik van alcohol of drugs tot het ondergaan van een behandeling. De behandeling kan ook in een verslavingskliniek of forensisch psychiatrische kliniek plaatsvinden. Er wordt alleen tbs met voorwaarden opgelegd als dit voldoende is om recidive te voorkomen. Als de veroordeelde zich niet aan de voorwaarden houdt, kan de rechter de tbs alsnog omzetten in tbs met dwangverpleging.

De tbs-maatregel wordt voor een aantal jaren opgelegd en kan steeds met een of twee jaren worden verlengd. Een tbs’er keert pas terug in de maatschappij als de kans op terugval is verdwenen.

Auteur: Sandra van Engelenburg

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *