Blog

Bezwaar of administratief beroep, wat is het verschil?

Voordat je beroep in kunt stellen bij een bestuursrechter dien je bezwaar te maken. Bezwaar houdt in dat je de beslissing van een bestuursorgaan kunt aanvechten bij hetzelfde bestuursorgaan dat de beslissing heeft genomen. Echter, wat is dit precies?

Van administratief beroep wordt gesproken in titel 7:3 van de Algemene wet bestuursrecht. Administratief beroep heeft vrijwel dezelfde functie als het bezwaar, vandaar ook dat deze termen regelmatig door elkaar heen worden gebruikt. Beide geven namelijk aan burgers de mogelijkheid om tegen een beslissing van een bestuursorgaan op te kunnen komen. Het verschil tussen beide zit hem in het feit bij wie je de beslissing aanvecht. Bij bezwaar vecht je de beslissing aan bij het bestuursorgaan dat de beslissing heeft genomen. Met betrekking tot administratief beroep ligt dit anders dan vecht je de beslissing aan bij een ander bestuursorgaan. Vaak wordt er een ‘hoger’ bestuursorgaan gevraagd om opnieuw naar het besluit te kijken. Dit andere bestuursorgaan kan vervolgens het besluit vernietigen of als dat nodig is een nieuw besluit nemen.

Om het iets inzichtelijker te maken zal ik het toepassen op het opgelegd krijgen van bijvoorbeeld een verkeersboete. Verkeersboetes worden opgelegd op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv). Deze wet wordt ook wel de Wet Mulder genoemd. Tegen verkeersboetes die op grond van deze wet zijn opgelegd kan bezwaar worden gemaakt bij de officier van justitie. Maar de verkeerboete zelf is vaak gegeven door een ander bestuursorgaan, namelijk de politie of de gemeente. Doordat er bij een ander beroepsorgaan bezwaar kan worden gemaakt, in dit geval de officier van justitie, kan er in dit voorbeeld gesproken worden van administratief beroep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *